Mateřská škola Zdravíčko, Ústí nad Labem, příspěvková organizace
Sluníčka
Motýlci
Rybičky

Astroklub ve školce

V pondělí 27. 5. do školky zavítal pan Štěpán Tóth, který s sebou přinesl obrovský dalekohled a spoustu dalších věcí a pomůcek. Proč zrovna dalekohled? Protože má na starosti Astroklub při Knihovně Ústeckého kraje a my máme ve školce velký jarní projekt "Vesmír". Na tento den bylo objednané jasné počasí, a tak se mohlo začít s pozorováním Slunce.

Nejdříve nám pan Tóth řekl něco málo o dalekohledu, o vesmíru i třeba o filtru pro pozorování sluneční aktivity. Kdyby filtr nebyl aplikován, naše oči by to nenávratně poškodilo. Zjistilo se, že to není jen tak, dívat se do dalekohledu. Děti i paní učitelky musely přijít na to, že se do okuláru dívá zpříma, jinak pozorovaný objekt zmizí neznámo kam. Kdo byl bystrý, viděl na Slunci dokonce i skrvny. Vše bylo možné ještě zkontrolovat přímo na notebooku, kde bylo k vidění zvětšené Slunce i se svými skvrnami. Pro porovnání je přiložena i fotografie družice SOHO od NASA v ten samý čas.

A protože se nám tato akce s panem Tóthem velice líbila a paní učitelky i děti byly nadšené, hned jsme u něj ve speciální učebně v knihovně domluvili pro předškoláky další přednášku spojenou s vesmírem a hlavně s hvězdokupami a souhvězdími!

Těsně před koncem povídání se stal ještě jeden nevšední zázrak - kolem Slunce bylo k vidění halo, což jsou optické úkazy, které vznikají odrazem, lomem nebo difrakcí slunečních paprsků díky drobným ledovým krystalkům v atmosféře. Není to nádhera? :)

Takle krásně nám to vyšlo. Panu Tóthovi moc děkujeme a těšíme se na návštěvu u něj v práci.

 

  

 


 

 


 

Zřizovatel školy:

UK_LOGO_RGBa28_4